Veelgestelde vragen
Wat is ‘Wij zijn Drenthe’?
De leden van het Drents Parlement zoeken naar nieuwe manieren om met jou, als inwoner, in gesprek te gaan. Wij zijn Drenthe is zo’n manier. Een nieuw platform om op een eenvoudige manier jouw stem te laten horen over onderwerpen die spelen in onze provincie. Ook zul je de parlementsleden op straat tegenkomen. Iedere gespreksronde wordt afgesloten met een rondetafelgesprek tussen inwoners en volksvertegenwoordigers op een centrale locatie in de provincie.
Waarom wil het Drents Parlement op deze manier in gesprek?
Het Drents Parlement wil een zo goed mogelijk beeld krijgen van de ideeën en wensen in de Drentse samenleving. Dit is belangrijk voor de besluitvorming over nieuw beleid. Door meer met elkaar te praten, wil het Drents Parlement de afstand tussen inwoners en provincie verkleinen. Daarom is er gekozen om zowel online via deze website als op locatie in Drenthe gesprekken te organiseren. Zoveel mogelijk mensen kunnen zo op verschillende manieren deelnemen aan het gesprek.
Hoe kan ik meedoen aan Wij zijn Drenthe?
Iedereen in Drenthe mag meedoen aan de gesprekken van Wij zijn Drenthe. Dat kan online via deze website door jouw mening te geven op de standpunten. Dit doe je door op de knoppen ‘eens’, ‘oneens’ of ‘overslaan’ te klikken. Je stem wordt direct opgeslagen. Je hoeft niet alle standpunten te beantwoorden. Stoppen en later verder gaan is geen probleem. Heb je zelf een standpunt? Voeg deze dan toe, zodat anderen ook over jouw idee kunnen meedenken!
Naast het onlinegesprek, kun je Statenleden tegenkomen tijdens de gesprekken op straat of meepraten tijdens het rondetafelgesprek op locatie. De data en locaties voor de straatgesprekken en het rondetafelgesprek vind je op deze website en via de nieuwsbrief.
Waarom gaan de gesprekken van Wij zijn Drenthe over fietsen?
Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland. Het Drents Parlement wil graag weten wat inwoners vinden van de fietsvoorzieningen in Drenthe.
De leden van het parlement zijn op zoek naar jouw ideeën en ervaringen over verkeersveiligheid voor fietsers, de verbetering van fietspaden, doorfietsroutes en duurzaam en recreatief fietsen in de provincie Drenthe.
Wat gebeurt er met de resultaten van de gesprekken?
De uitkomsten van alle gesprekken (online, straatgesprekken en rondetafelgesprek) worden doorgegeven aan het Drents Parlement en de ambtenaren van de provincie. Dit helpt bij het maken van beter beleid. Daarnaast staan de resultaten natuurlijk ook voor iedereen zichtbaar op dit platform.
Op deze pagina kun je live de resultaten van het onlinegesprek volgen.
Drenthe had toch ook een burgerberaad?
In 2024 was er een Drents burgerberaad over wonen. Een groep van 150 inwoners heeft meegedacht en het Drents Parlement een advies gegeven over de toekomst van wonen in Drenthe. De provincie voert de adviezen uit in de Drentse Woonagenda.
Het doel van Wij zijn Drenthe is om vaker en nog gemakkelijker inwoners te betrekken bij een provinciaal onderwerp. Dit doen we door laagdrempelig met elkaar in gesprek te gaan, want als het Drents Parlement weet wat er speelt in Drenthe dan kunnen zij betere besluiten nemen voor nieuw provinciaal beleid.
Hoe worden mijn reacties opgeslagen?
Je praat anoniem mee in het onlinegesprek. Je mening wordt volledig vertrouwelijk verwerkt en is niet terug te herleiden naar jou als persoon.
Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen op deze website
Welke tool wordt er op deze website gebruikt om het gesprek te voeren?
De website Wij zijn Drenthe maakt gebruik van Polis. Polis is een onlinetool die grote groepen mensen op een gemakkelijke manier de mogelijkheid biedt om een gesprek te kunnen voeren over ingewikkelde onderwerpen. Deelnemers stemmen op meerdere stellingen. Ook kunnen zij ideeën toevoegen waar andere deelnemers vervolgens op stemmen. Op basis van het stemgedrag berekent de tool waarover de meeste overeenstemming is, zodat gedeelde standpunten zichtbaar worden.
Polis is een open source-tool. Dit betekent dat de broncode openbaar is en door iedereen in te zien. Zie: https://polisnl.org/ Deze tool wordt wereldwijd gebruikt door overheden, onderzoekers, onafhankelijke media en burgers. Van democratische vraagstukken in Taiwan en klimaatdiscussies in Oostenrijk tot lokale kwesties in het Amerikaanse Kentucky. In Nederland is de tool al gebruikt door onder andere de gemeenten Amsterdam en Groningen, Stichting Netwerk Democratie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Wat is de gekke vorm in de achtergrond van deze website?
Goede vraag! Wij zijn Drenthe haalt inspiratie uit het Drentse landschap. Je ziet dus de ronde vormen van Drentse esdorpen en de strakke lijnen van bijvoorbeeld de veenkoloniën.