Over het Drents Parlement

Elke vier jaar kiezen de inwoners van Drenthe de leden van Provinciale Staten, ook wel het Drents Parlement genoemd. Het parlement is binnen het provinciaal bestuur de volksvertegenwoordiging, vergelijkbaar met de gemeenteraad of de Tweede Kamer. Het Drents Parlement heeft 43 leden. Zij zitten in het parlement voor verschillende politieke partijen. De commissaris van de Koning Jetta Klijnsma is hiervan de voorzitter. 

Provinciaal bestuur 

Het provinciaal bestuur bestaat uit het college van Gedeputeerde Staten en het Drents Parlement. Het college van Gedeputeerde Staten vormt het dagelijks bestuur van de provincie en is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het Drents Parlement stelt  het beleid van de provincie vast. 

Er zijn meerdere manieren waarop je invloed kunt uitoefenen op het Drents Parlement. Zo kan je contact opnemen met een Statenlid, uw mening geven in een Statencommissie of een voorstel doen om een onderwerp in de vergadering te bespreken, een zogenoemd agenderingsvoorstel indienen. 

Inspreken 

Naast Wij zijn Drenthe zijn er nog meer manieren om met het Drents Parlement in gesprek te gaan. Wil je praten met Statenleden over een bepaald onderwerp? Dat kan! Iedereen in Drenthe heeft het recht om tijdens de commissievergaderingen kort het woord te voeren. Dat kan gaan over een onderwerp dat op de agenda staat, maar ook over een onderwerp dat níet op de agenda staat, maar dat je toch belangrijk vindt.  

Wel zijn er een aantal spelregels. Zo kun je alleen inspreken bij commissievergaderingen en niet bij Statenvergaderingen. Je hebt 5 minuten de tijd om jouw mening duidelijk te maken aan de Statenleden. Het onderwerp moet passen binnen de taken van de commissie en kan niet gaan over:  

Wil je gebruik maken van jouw recht om in te spreken? Neem dan contact op met de Statengriffie door een mail te sturen naar [email protected] of vul het formulier in. Bekijk op de website van het Drents Parlement welke commissievergaderingen er in de planning staan.   

Jouw voorstel op de agenda 

Als inwoner van Drenthe kun je onderwerpen op de agenda van het Drents parlement zetten. Je kunt hiervoor een voorstel indienen. Hieraan is wel een aantal voorwaarden verbonden. Deze vind je in de Verordening Agenderingsrecht Drenthe. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het een onderwerp is waar de het Drents parlement over gaat, iets te zeggen heeft.  Daarnaast heeft jouw voorstel de steun nodig van minimaal 400 inwoners van Drenthe van 16 jaar of ouder.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Statengriffie.